L'Espeleologia és Esport, l'Espeleologia és ciència

28/03/2023

L'Escola Catalana d'Espeleologia participa activament amb la Universitat Autònoma en la recerca paleontològica

 

Hi ha una nova manera d'entendre la recerca científica per part de la Federació Catalana d'Espeleologia i els fruits estan arribant.

Els temps han canviat, els espeleòlegs fem les troballes i col·laborem activament en la recerca, però són els investigadors els que la fan. Si entenem aquesta premisa, podrem acompanyar els investigadors fins al final del seu procés de recerca i participar-hi activament. La satisfacció personal serà incalculable.

A dia d'avui, són els centres de recerca els que tenen els instruments per analitzar les troballes. Trobar objectes de ceràmica, un coleòpter o fins hi tot un òs d'os; guardar-ho o no dir-ho, no serveix per a res. Ens fa més petits i no inspira confiança.

És per aquesta raó, que des de fa anys, la FCE va posar en marxa el protocol de troballes i que gestiona la vocalia de proteccció del medi. Totes les troballes es gestionen cap a l'administració, Universitats, Museu de Ciències, departaments, Agents Rurals... i això ha generat una confiança en vers la Federació Catalana d'Espeleologia que ha fet que actualment els investigadors ens demanin ajuda i ens permetin acompanyar-los i avançar en la recerca amb ells.

La setmana passada membres de l'Escola Catalana d'Espeleologia preparaven i instal·laven elements de seguretat en una cavitat per a la propera campanya d'estudi del departament de Geologia de la Universitat Autònoma.