Hipòxia

 

La hipòxia o anòxia moderada és el terme que utilitzem per definir una situació en la qual hi ha una manca d'oxigen respecte a la concentració habitual atmosfèrica (20,9%). La hipòxia és una situació usual en espais confinats naturals com les coves, es dona habitualment en aquelles que tenen entrades reduïdes i sobretot en les que la circulació de l'aire és lent o limitat. L'anòxia descriu les condicions no compatibles amb la vida humana.

Els espeleòlegs sempre han practicat l'espeleologia en condicions hipòxiques i en tractar-se d'un esport, no s'apliquen les normatives de riscos laborals. Això no significa, que no s'hagin de prendre mesures preventives. Durant la XXI Trobada d'Espeleòlegs de Catalunya, es va realitzar la Jornada tècnica: "Evolució de l'aire enrarit a les cavitats catalanes", on es va posar en relleu la utilització de detectors de gasos en les visites de les cavitats susceptibles d'atmosferes amb poc oxigen. Les conclusions s'han recollit en un protocol d'actuació.

Des de l'any 2002 un grup d'espeleòlegs de l’UME de Gavà i posteriorment ajudats per membres del GERS han estat recollint dades atmosfèriques dels avencs del Garraf i posteriorment de tot el territori català. Actualment, hi ha alguns voluntaris de diferents grups que hi col·laboren.

Aquest mapa està recollint totes les dades que els practicants aporten desinteressadament:


Cavitats amb atmosferes perilloses (màxima precaució)

A partir de les dades recollides s'ha detectat que, ocasionalment les cavitats relacionades a continuació, poden presentar concentracions d'aire pobre en O2 i valors elevats de CO2 a causa de factors naturals o de contaminació ambiental. Al Principat de Catalunya s'ha recollit alguna observació per sota del 17% d'oxigen a:

Massís del Garraf

El sector entre Pla de Querol, Pla de les Basses i Avenc d'Aragalls presenta contaminació per Biogàs, desaconsellem qualsevol visita a les cavitats de la zona sense un detector d'Oxigen.  

 1. Arbós, avenc del.
 2. Aragalls, avenc dels.
 3. Aritjols, avenc dels
 4. Asensio, avenc.
 5. Benjamí-Digón, avenc.
 6. Carles Selicke, avenc.
 7. Emili Sabaté, avenc
 8. Giesc, avenc.
 9. Llambrics, avenc dels.
 10. Llamp, avenc del.
 11. Lung, avenc.
 12. Mall, Avenc del.
 13. Ramón Valls, avenc.
 14. Ruda, forat de la.
 15. Sibinota, avenc de la.

 

 

Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac

 1. Sant Jaume de la Mata, avenc.
 2. Coma d'en Vilà, avenc de.
 3. Can Torres, avenc de.
 4. Piques, avenc de les
 5. Cavall de la Barata, avenc del
 6. Teixoneres, avenc de les

Altres indrets

 1. Fontdepou, avenc de.

Amb la col·laboració de:

 

Comunicat 22 maig 2021

COMUNICAT 2021 01 PNGarraf.

Si vols col·laborar amb la comissió i amb el col·lectiu de gent sensibilitzada per la hipòxia, pots  aportar les dades atmosfèriques recollides, al correu hipoxia@espeleologia.cat, també pots comunicar-nos-ho a través del següent formulari:

 • sensor 2
 • sensors
 • sondeig