Circ del Salt de Sallent (Garrotxa)

Croquis del Circ del Salt de Sallent i classificació realitzada amb els criteris que hem adoptat.

A l’hivern de 2003, quan ens vam plantejar el disseny del curs de Perfeccionament Tècnic en Descens de Canons i Engorjats que volíem realitzar a la primavera, vàrem veure que a Catalunya no hi havia cap barranc correctament equipat que oferís la suficient seguretat en l’àmbit formatiu a l’hora d’aplicar tècniques modernes sobre el descens de barrancs amb Grans Verticals.

S’havia de trobar una solució, vaig començar a pensar quin seria el lloc ideal i de seguida em va venir al cap el circ format pels salts de la Riera de Sallent i el  Torrent de les Cavorques que cauen de forma imponent dirigint-se cap a la Vall d’en Bas a la Garrotxa. Lloc idoni per realitzar la formació, per diversos motius: la seva aproximació, les característiques dels descensos (tècnics, amb reunions penjades), amb una distància mínima entre els dos salts (uns 100 metres), mateixa aproximació, mateix retorn, amb aigua en primavera (però sense necessitat de anar amb neoprè), de temperatura moderada i amb moltes combinacions possibles.

Powered by Wikiloc

Teníem el lloc idoni, si plantejàvem el re-equipament la situació ens permetria prendre la decisió “valenta”, però “conscient” de realitzar un curs amb 20 persones (15 alumnes i 5 monitors / instructors).

Ens vàrem posar a treballar per conseguir tot el que feia falta:

  • La Federació Catalana d’Espeleologia va validar el projecte.
  • L’ECE va aportar la coordinació, la tècnica i la logística.
  • Els companys de clubs van aportar els recursos humans.

La ECE va marcar com criteri de re-equipament: utilitzar sempre material inoxidable, predominant els ancoratges químics o mixtes (1 químic + 1 mecànic); Les reunions penjades haurien de poder acollir fins a 4 persones. El descens s’havia de poder realitzar amb dues cordes de 50 metres.

Tot això a donat el seu fruit, avui tenim un lloc preciós per realitzar la nostra activitat amb total seguretat, atrevint-nos a portar la formació al terreny de les Grans Verticals.

Volem tot el col·lectiu implicat, amb estima i amb la confiança de la feina ben feta, donar a conèixer la síntesis del projecte, es a dir, la nova topografia del Circ del Salt de Sallent i la nova classificació realitzada amb els últims criteris que hem adoptat.

Si vols descarregar el croquis amb format JPG clica AQUÍ.

Classificació del descens: esportiu / terreny d’aventura.

Qualificació del interès del descens: regional (interès important) i pedagògic.

Notorietat: normal.

Estètica del marc natural: bastant alt.

Interès tècnic i esportiu: alt.

Interès lúdic: normal.

Condicionament de les condicions dels accessos i dels retorns: extremadament alt.

Dificultat, compromís i envergadura: v5 a1 IV