X Trobada Francesc Español

30/03/2023
Comissió Bioespeleologia

Després de 5 anys s'ha pogut recuperar la Trobada al Museu de Ciències Naturals de Barcelona

 

El passat dissabte 25 de març de 2023 es va celebrar la X Trobada Francesc Español a la seu del Castell dels Tres Dragons del Museu de Ciències Naturals. Aquesta trobada, organitzada per l’AAMCNB. Aquesta ha estat la primera trobada realitzada després del confinament per la Covid-19, l’edició anterior va ser al 2018.

A la trobada es van presentar 12 treballs realitzades per col·laboradors de l’MCNB, majoritàriament d’artròpodes i mol·luscs, i entre les quals cal destacar 2 ponències relacionades amb el descobriment de noves espècies cavernícoles:

-          En Joan Pallisé va presentar “Speleopidius un nou gènere de coleòpter cavernícola de Catalunya”.

-          En Joaquin López-Soriano va presentar “Vilertia galeata, un nou mol·lusc estigobi endèmic de Catalunya”.

A més, la Berta Caballero, conservadora de la col·lecció d’artròpodes, va parlar sobre “l’espeleologia com a àmbit de connexió entre disciplines científiques i col·leccions”.

Us deixem l’enllaç al web de la trobada de l’AAMCNB on properament es penjaran totes les presentacions realitzades aquest dia https://amicsnat.cat/node/300

Les trobades van començar el 1999 quan alguns col·laboradors i conservadors de l'MCNB van expressar el seu interès per reunir-se. Desafortunadament, el mateix any va morir Francesc Español i Coll, director del Museu de Zoologia, qui havia promogut i afavorit la presència dels col·laboradors en el museu.

Per reconèixer la seva contribució en la creació i consolidació del col·lectiu de col·laboradors, la junta de l'Associació va decidir que les trobades portessin el seu nom. El seu record segueix present en totes les trobades, amb presentacions que destaquen tant els seus mèrits científics com les seves qualitats personals i humanes.

 

Per a més informació sobre Francesc Español:
Enciclopedia.cat: https://www.enciclopedia.cat/gran-enciclopedia-catalana/francesc-espanol-i-coll