Nota informativa de la comissió de Bioespeleologia

15/11/2020
Comissió de Bioespeleologia

Recull de bones pràctiques en matèria de bioseguretat a l'hora de manipular amfibis.

Bones accions sí, però amb seguretat.

Des de la DiBa ens han fet arribar aquest manual de bones pràctiques en matèria de bioseguretat a l’hora de manipular amfibis.

És important que quan us trobeu un amfibi en el medi natural, preferiblement el deixeu tranquil. Únicament manipuleu-lo quan sigui indispensable i mai amb les mans nues, fent servir sempre guants per agafar-lo. D’aquesta manera evitareu la transmissió de malalties infeccioses ocasionades per fong, virus i altres patògens, que afecten greument moltes espècies d’aquest grup.

En el cas que trobem un amfibi atrapat en una bassa o punt del qual no pugui sortir, hem de valorar la situació. Si el punt és accessible i la nostra seguretat està garantida, podem recollir-lo aplicant les mesures de bioseguretat que es descriuen en el manual i deixar-lo a les proximitats del punt d’aigua. Mai s’ha de transportar l’animal a un altre punt, ja que podria ser portador de malalties. Si no podem garantir la nostra seguretat o la de l’animal, hem de trucar als agents rurals perquè tinguin coneixement de la situació i puguin valorar si cal fer el rescat.

D’altra banda, quan trobem un amfibi mort (excepte si és per atropellament) o d’una espècie introduïda, cal comunicar-ho al Cos d’Agents Rurals (93 561 70 00) o al Servei de Fauna i Flora de la Generalitat de Catalunya (93 495 80 00) i informar-los de la seva localització.

 

Relacionat amb la nota, inserim un parell de piulades que va publicar el Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils, ja fa un temps:

Es va rescatar del fons d’un avenc un grup de tritons en força mal estat, algun molt esquelètic, els quals es van dur corrents al centre de recuperació de Torreferrussa.

https://twitter.com/CRARC_Masquefa/status/959809112648355840

Al centre de recuperació els van tractar, i un cop recuperats es van alliberar al seu medi, pròxim a la zona d'on es van agafar.

https://twitter.com/CRARC_Masquefa/status/972479978699935744