Altiplà de Capolat (Baix Berguedà)

I Premi Gorges de Núria 2019: Exploració, equipament i descens dels barrancs, rases i rieres de l'Altiplà de Capolat (Baix Berguedà) per part de l'EGAN del CECI.

A l’oest de Berga i adossada als peus de les serres de Queralt i Peguera, trobem un remarcable planell enlairat, plataforma estructural soscavada per una primera fase d’erosió intensa, transportant les toves argiles a la plana, anomenada avui, el BAIX BERGUEDÀ. Els cims al voltant de Capolat no sobrepassen els 1.400 metres i estan constituïts per diverses capes horitzontals de conglomerats terciaris pertanyents ja, a la Depressió Central.

D’est a oest, un seguit de cingleres conformen un mur frontal, les de Coforb, Sant salvador, el Cingle de Malla, el de Capolat i el llarg cingle de Taravil, mostrant una munió d’esgarrapades erosives ben visibles. Els clots, Rases i Rieres estan orientades majoritàriament de nord a sud i sud-est, exceptuant la RASA DE CAN CATRIQUES orientada de sud-est a nord-oest i vessant les seves aigües al riu d’Aigua D’Ora.

D’est a oest, estan representades:

  1. RASA DE REGATELL
  2. RIERA DE BELLÚS O DEL GRAU
  3. RIERA DE CLARÀ
  4. BARRANC DE L’ESPUNYOLA O RASA DE FOUBES
  5. RASA DE TRESSERRA
  6. RASA DE RUNER
  7. RASA DE CAN CATRIQUES

 

CRESUM DADES TÈCNIQUES DE LES RASES, RIERES I BARRANCS DEL ALTIPLÀ DEL CAPOLAT

Aquí un petit resum del treball realitzat, si voleu veure tot el document premiat, aquí el podeu descarregar: Altiplà de Capolat (Baix Berguedà) per part de l'EGAN del CECI