XXVI Trobada d'Espeleòlegs de Catalunya

02/12/2023

Gran èxit organitzatiu de l'Espeleogrup del Club Muntanyenc l'Hospitalet

El passat 18 de novembre de 2023, espeleòlegs de totes les generacions vam poder gaudir de la XXVI Trobada d'Espeleòlegs de Catalunya, la qual és el punt d'encontre anual del nostre col·lectiu.

Enguany l'organització ha anat a càrrec de l'Espeleogrup del Club Muntanyenc l'Hospitalet, que està d'aniversari i ha aprofitat l'ocasió per a celebrar els seus cinquanta anys. Per molts anys!

La Trobada va començar el dimarts amb la inauguració de l'exposició fotogràfica d'en Josep Herrerias. Aquesta exposició estará disponible per a tots els clubs que la vulguin portar a les seves seus.

El dissabte la jornada va començar a l'Auditori Barrades amb l'Assemblea General Extraordinària de la Federació per donar pas a l'acte protocol·lari de presentació de la Trobada que va comptar amb la presència Jose Antonio Alcaide Martín, regidor del barri centre. A continuació es va desenvolupar una taula rodona sota el títol ON ÉS LA GENT?, moderada per n'Antoni Torra i que va tenir les aportacions de la Dolores Boter, Xavier Martínez, Jaume Ferreres, Ferriol Canyelles, Enric Peradalta i Lluís Domingo. Es va debatre de com està evolucionant el col·lectiu, de l'espeleòleg explorador i l'evolució de les entitats entre d'latres temes interessants.

En paral·lel, van tenir lloc les Jornades Tècniques de l'Escola Catalana d'Espeleologia i del Grup de TPV, les quals es van desenvolupar al Poliesportiu del Centre de l'Hospitalet i hi van assistir uns 40 tècnics.

Tot seguit ens vam reunir de nou a l'Auditori Barrades per a gaudir de l'àpat de germanor on les persones que van assistir vam poder retrobar-se i xerrar.

A la tarda van tenir lloc diverses ponències i audiovisuals;  "Luzes na Escuridao" per Victor Ferrer, "Geólogos y espeleólogos; el que el karst ha juntado que no lo separe el hombre" d'Ànchel Belmonte Ribas, "Sistema Vallina"  Espeleo Club de Tortosa, "Hidrodinàmica en el fons d'un karst"   espeleogrup L'Hospitalet - ACEC per Ramon Queraltó i el col·lectiu GOCTA 2023.

A continuació es va donar pas al reconeixement de la tasca formativa de més de 50 anys de l'Escola Catalana d'Espeleologia representada per gairabé tots els directors de l'ECE. Gràcies a tasca formativa voluntària de tots ells durant tots aquests anys, els clubs poden dur a terme els seus cursos d'iniciació de forma indepents i organitzar campanyes d'exploració d'una gran qualitat i seguretat. També es va aprofitar per nomenar els nous Instructors de l'ECE; Natxo Montserrat i Carlos Ramos.

Tot seguit va continuar la part més emotiva amb l'homenatge i agraïment a en Francesc Miret per tota una vida de feina desinteressada en benefici del col·lectiu espeleològic català. En Miret, com tothom l'anomena, ha estat des dels inicis de la Federació col·laborant i n'ha estat vicepresident. Va rebre una merescuda ovació. També es va reconèixer els 15 anys de treball de secretaria de l’estimada Mª Pilar, que el passat 30 d'octubre gaudeix d'una merescuda jubilació.

Finalment, la jornada va concloure amb l'entrega dels premis Font i Sagué i Gorges de Núria 2023. El primer va ser per a l'SpeleoCorb i la seva exploració a l'Avenc Nou de les Alzines. I el segon per a Forat Negre de l'U.E. VIc i els seu treball Bacs, Clots i Torrents de la Vall de Camprodon.

La jornada va acabar aplegant més de 150 espeleòlegs d’arreu del territori i demostra any rera any, que l'Espeleologia i el descens de Canyons té molt camí fet i molt per fer encara. Esperem que la XXVII Trobada d’Espeleòlegs de Catalunya que tindrà lloc l'últim cap de setmana de novembre del 2024 també sigui tot un èxit! Per cert, algun grup s’anima a organitzar- la?