Toc de mort al sector esportiu que reclama ajuts directes a entitats i empreses

26/10/2020

El món de l’esport ha alçat la veu. Poc més d’una setmana després que el Govern de la Generalitat decretés l’aturada de les competicions esportives d’àmbit català i l’endemà de l’establiment d’un toc de queda.

  • La Comissió d’Esports de Foment del Treball ha presentat aquest matí un Pla de rescat pel sector esportiu de Catalunya
  • Les mesures se centren en la necessitat de la tornada de les competicions; d’allargar els entrenaments fins les 22 h; l’activació d’incentius fiscals per a entitats que n’assegurin la supervivència després de la crisi; i l’atorgament d’ajudes directes a entitats per fer front a l’any 2021

 

Barcelona, 26 d’octubre de 2020. El món de l’esport ha alçat la veu. Poc més d’una setmana després que el Govern de la Generalitat decretés l’aturada de les competicions esportives d’àmbit català i l’endemà de l’establiment d’un toc de queda que obliga les entitats a acabar els entrenaments a les 21 hores, la Comissió d’Esports de Foment del Treball ha presentat aquest matí un Pla de rescat per l’esport català. Unes mesures per un sector que “està tocat de mort”, com ha advertit Gerard Esteva, president de la comissió.

Esteva, també president de la UFEC, ha explicat les mesures que sol·licita el sector. “Exigim la tornada de la competició esportiva, que s’elevi l’aforament de les instal·lacions esportives del 50 al 70% i que es permeti allargar els entrenaments fins les 22 h en el present toc de queda”. En l’àmbit fiscal, ha reclamat “l’IVA superreduït del 4% sobre els serveis esportius, la supressió de l’IVA en inversions en equipaments esportius i la deducció en l’IRPF de les quotes d’instal·lacions esportives i de les llicències”. Esteva ha explicat la realitat d’un “sector tocat de mort que necessita urgentment ajuts directes per a la liquiditat de les seves entitats”, ha reblat.

En la mateixa línia s’ha expressat el president de Foment, Josep Sánchez Llibre, que ha remarcat que per sortir de la situació actual cal” una injecció directa com s’ha fet en altres països europeus”. Sánchez Llibre ha concretat que “són necessaris 50 mil milions d'euros extres del govern espanyol per salvar les empreses, que haurien de ser injectats en vena”.

Durant tota aquesta crisi, el sector esportiu ha actuat amb responsabilitat i prudència, adoptant mesures de prevenció en els nostres equipaments que en moltes ocasions han anat més enllà de les pròpiament exigides pel Govern. Tota l’activitat esportiva que es desenvolupa avui a Catalunya ho fa d’acord amb protocols específics per modalitat i instal·lació, amb limitacions d’aforament, amb control d’accessos i traçabilitat dels practicants, sota gestió de grups estables i en condicions de total higiene i desinfecció. És el resultat d’un “treball duríssim en la represa de la ma de la secretaria i la UFEC per tenir les màximes garanties perquè la pràctica esportiva sigui segura”, ha expressat Ferran Aril, president de la Federació Catalana de Basquetbol. Oriol Camacho, secretari general de la Federació Catalana de Futbol, ha explicat que, després de 1600 partits des de la represa esportiva, “la taxa de suspensió de partits per Covid no supera el 5,5%, unes xifres similars a les de les escoles”. Són una mostra de la bona feina feta però ara “ens sentim abandonats per les administracions”.

L’impacte del coronavirus en el sector esportiu ha estat demolidor. En aquest context, és necessari recordar que “l’esport és un servei essencial, tot i que les administracions mai s’ho han cregut del tot. Però ara la supervivència dels clubs està en joc”, ha afirmat Francesc Cayuela, president del GEiEG.

Durant el confinament, set de cada 10 treballadors s’han vist afectats per un ERTO; en el seu conjunt, el sector deixarà d’aportar gairebé 1.000 milions d’euros directes al VAB català; i tres tres de cada 10 treballadors perdran la feina. Representem el 2,1% del PIB català. Ocupem més de 80 mil treballadors i treballadores, tenim més de 40 mil voluntaris i som una porta d´entrada important al món laboral per als joves. “Estem a punt de perdre tot aquest llegat”, ha expressat Anna Pruna, presidenta d’INDESCAT, “retrocedirem 20 anys enrere, entitats i empreses serem una espècie en extinció”. Josep Viladot, president de GESTIONA, ha estès la “mà al sector sanitari per potenciar i protegir la salut de les persones”, conscient que “quan juguem en equip, guanyem”.

El conjunt de sector esportiu fa anys que reclama mesures i, des de l’inici de la pandèmia, hem fet a les administracions diferents reclamacions. Les demandes expressades avui ja són de necessitat immediata per garantir que, quan sortim de la crisi, l’esport continuï.

Podeu recuperar l'acte al següent enllaç:

https://youtu.be/FepgUsvGndI

Font: UFEC