-
Per a una atenció presencial a la nostra seu, cal concretar cita al 689 980 650 o per fce@espeleo.cat
- Inici>
- Actualitat>
- Premi ESPELE G.E.V. a Ignasi Izaguirre
Premi ESPELE G.E.V. a Ignasi Izaguirre
El G.E.V. atorga el premi ESPELEO 2020 per la seva trajectòria a Ignasi Izaguirre, i nosaltres hem volgut parlar amb ell per saber com se sent i conèixer una miqueta mes a un espeleo molt de casa nostra.
Premi Espeleo 2020 G.E. Villacarillo a Ignasi Izaguirre
Fa poc li han atorgat el premi “espeleo 2020” del E.C Villacarrillo per la seva trajectòria a un espeleòleg de casa nostra, a Ignasi Izaguirre, aquí teniu la noticia: http://espeleovillacarrillo.blogspot.com/2020/01/premio-espeleo-2020-d-ignasi-de.html?m=1
Aprofitant l’avinentesa, ens hem posat en contacte amb l’Ignasi per fer-li un parell de preguntes i saber una mica mes d’aquest espeleòleg amb un currículum envejable. Moltíssimes gràcies Ignasi, per acceptar respondre a aquestes preguntes, que no estan a l’alçada de una entrevista... però de moment la FCE s’ha de conformar amb aquesta “periodista” amateur
-Que vas sentir quan et van dir que et donaven el premi Espeleo 2020?
Em va agradar que pensessin en mi. Era un moment en què passava una detallada de salut i em vaig posar content.
-Què significa la espele per tu?
Una font d’inspiració i d’investigació, una cosa fascinant en el que té a veure en la exploració a noves coves, que m’acompanya des de fa molts anys i que em continua acompanyant, tant en la vessant geogràfica com en l’esportiva. Conèixer noves cavitats i equipar-les per que la gent les pugui visitar i les pugui gaudir tant com jo les he gaudit.
-Quin es el moment de la teva vida espeleològica que recordes amb mes carinyo?
Allò relacionat amb la cova l’alba, va ser molt bonic poder participar en la desobstrucció del Bujerín i anar superant totes les dificultats fins que el 13 d’Octubre de 1983, si no recordo malament, vàrem aconseguir unir la cova d’alba amb el llac d’alba
Estàvem molt emocionats, anàvem moltíssimes vegades, la cavitat era dura i freda, i sempre m’ha fet molt respecte, per que encara que la travessia sigui fàcil, qualsevol cosa que passi allà dins es una cosa important. Tot lo relatiu de la cova d’alba que ha durat la broma fins a 2010. Ara fa molt temps que no hi vaig, per que es una cavitat molt freda per mi ja, tinc fred als ossos.
-I alguna cova o experiència que no tornaries a repetir?
Totes les hores d’activitat a cova d’alba
Quan penso en les moltes hores que he passat dins la cova, no em ve massa de gust. Alguna persona em demana fer la integral, i només de pensar-ho ja em fa mandra.
-Quins projectes tens ara entre mans?
Des de l’any 80ne l meu grup va regularment al País Basc, ara fem 3,4 o 5 expedicions a l’any a la zona de l’Astur al Massís d’Izarraitz on amb molta fortuna a l’any 81 vàrem descobrir la sima AIzondo, a pesar que després gent del Pais Basc li ha canviat el nom. Allà continuem per què tenim cavitats en marxa i en aquest moment tenim un projecte molt il·lusionant que es unir el Monte Arbil amb la cova d’Aixa, quedarien molts quilometres, seria una broma de molts km de xarxa, però en canvi la travessa integral seria molt bonica, 200m de desnivell y km y mig de recorregut.
L’altre tema es el tema de la hipòxia hipercadmica, com el canvi climàtic es manifesta a les cavitats en primera instància, que això s’ha barrejat amb el tema de l’abocador del Garraf. No només hi ha uns canvis a les cavitats degut al canvi climàtic, si no en la zona del abocador hi ha tot el tema de la contaminació, i això ens ha portat a dedicar moltíssims esforços, tant a la FCE com a mi particularment i en el meu lloc de treball.