Més que una Llicència

13/12/2020
Lluís Domingo - Presidència

El 15 de desembre comença la campanya 2021

 

La llicència Federativa és una assegurança esportiva, però també són moltes més coses. Erròniament, molta gent associa la llicència a l’assegurança de la mútua per si es fa mal o si l’han de rescatar. Però pagar la llicència de la Federació Catalana d’Espeleologia és un acte de responsabilitat, de sentiment de col·lectiu, de solidaritat, de defensa del nostre esport i que a més a més et dóna avantatges i serveis.

Solidaritat

Quan paguem la llicència estem fent una caixa de solidaritat per la gent que es lesiona durant l’any. Es a dir, tots els diners que es recullen serveixen per pagar les despeses mèdiques de les lesions i dels rescats que es produeixen. Quan s’acaben aquests diners, l’any següent la companyia d’assegurances incrementa el preu o no renova la pòlissa. Per tant, tots som solidaris amb els nostres companys.

Una part de la llicència també serveix per a sufragar les despeses de la federació: lloguer, empleada, despeses corrents, subvencions d’activitats, llibres....

Defensa del nostre esport

La FCE fa anys que arriba a acords amb els propietaris, particulars i administracions,  perquè permetin accedir als seus federats a les cavitats o canyons: Parcs naturals com Garraf, Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac, Cadí Moixeró, Alta Garrotxa, Alt Pirineu, Els ports, Bòfia de Torremàs, Serrat del Vent... Al mateix temps, la federació es fa responsable de la capacitat tècnica i de les actituds, actuant com a valedor dels tots els seus federats.

Quan apareixen nous plans de regulació o prohibició,  membres de la federació es desplacen i defensen els drets del col·lectiu. L’últim cas ha estat el Parc Natural de les capçaleres del Ter i Freser.

Col·lectiu

Un dels eixos fonamentals de la Federació és vetllar per la formació i la seguretat dels practicants, és per aquesta raó que els monitors de l’Escola, de forma voluntària, formen iniciadors perquè ensenyin amb seguretat les nostres disciplines als novells. El grup d’espeleosocors, de forma voluntària, està preparat per participar a qualsevol rescat.

Un altre eix és fomentar l’exploració  i la competició, es per aquesta raó que la federació prepara els dossiers administratius i obté subvencions que es destinen als clubs perquè puguin dur a terme les seves expedicions i la participació dels federats a les competicions nacionals.

Serveis

La Federació gestiona conjuntament amb el Centre Excursionista de Vallirana, el refugi Ca l’Herbolari el qual tots els federats poden utilitzar. Al mateix temps, la resta de federacions de l’estat posen a disposició dels nostres federats els seus refugis.

Tots els materials de l’Escola Catalana d’Espeleologia estan a disposició dels clubs: Disto X per a les topografies digitals, detectors de gasos, equips personals per adults i per infants, GPS, material col·lectiu, ...

L’espeleologia i el descens de canyons són activitats al medi natural i en espais confinats. És per aquesta raó que l’ECE revisa les cavitats i els descensos més utilitzats pels federats. Es destinen recursos per garantir la seguretat i s’eliminen els ancoratges que s’han deteriorat.

Quan la FCE certifica la capacitat tècnica d’un federat per que aquest pugui sol·licitar un permís d’exploració o visita, es fa valedora de l’esportista i garanteix que té la capacitat per realitzar aquella activitat.

foto Vicent Barraquet

Al ser molts federats aconseguim avantatges. Enguany hem aconseguit que la mutua es faci càrrec de les despeses mèdiques a l'estranger i que no les haguem d'avançar abans. Qui va a Suissa i ha tingut algun ensurt sap de que parlem.  

Tots els voluntaris de la Federació, dediquem part del nostre temps lliure de forma desinteressada a l’espeleologia i voldríem que el nostre esport pugui festejar 40 anys més amb el teu suport i amb el de tots.

Lluís Domingo i Milà

President