La Cova d'en Peixet - Cova de la Vila

17/03/2023
Comissió Villalta

Presentació pública del jaciment excepcional de la Sala dels Gravats descoberta pels nostres federats.

 

A la Febró (Baix Camp) s’ha realitzat l’acte de presentació del descobriment d’un important conjunt de gravats prehistòrics de 5.000 a 3.000 anys d'antiguitat a la Cova d’en Peixet.

Membres del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el director de l’IPHES amb l’equip d’arqueòlegs, l’alcaldessa i l’ex-alcalde de la Febró i els descobridors Montse Roca, Juli Serrano i Francesc Rubinat, espeleòlegs de la nostra federació, han presentat un interessant vídeo donant a conèixer l’abast de la descoberta. Seguidament s’ha realitzat una roda de preguntes.

A l’acte estaven convocats un bon nombre de mitjans de comunicació entre els que cal destacar TV3, Catalunya Radio, Rac 1 i Tarragona Radio, que en directe o a les poques hores donaven la noticia.

La Secció Villalta vol agrair als descobridors la confiança dipositada en la federació per tramitar des de el primer moment, el procés d’avaluar la troballa i donar-ho a conèixer a les autoritats competents. El descobriment es va realitzar l’any 2021 i als pocs dies era comunicat al Dr. Ramon Viñas (Arqueologia del Comportament simbòlic) que confirmava la importància dels gravats. Es demostra el gran encert de la nostra federació, en la implantació del protocol de troballes i restes, tan paleontològiques com arqueològiques.

Els descobridors Montserrat Roca, Juli Serrano i Francesc Rubinat en primer pla i Teresa Hernández, Miquel Nebot  (Secció Villalta-FCE) i Ramon Viñas (IPHES) 

A partir d’aquell moment es van realitzar diverses exploracions on hi participaren Ramon Viñas i Josep Vallverdú (arqueòlegs de l’IPHES); Tània Álvarez, Imma Teixell i Daria Calpena (Departament de Cultura de la Generalitat); Miquel Nebot, Teresa Hernández i Cristina González (Secció Villalta); Lluís Domingo (President de la FCE); Lourdes Martorell (alcaldessa de la Febró); Joan Carles Santos (ex-alcalde de la Febró; i acompanyats en tot moment pels descobridors.

La cavitat ha estat declarada oficialment com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), el que ha comportat el seu tancament per la seva protecció.

EspeleoÍndex ens ofereix la fitxa de la Cova d’en Peixet una interessant i complerta documentació.

L’estudi d’aquests gravats ja s’ha iniciat i cal recordar que els companys del CEC i de la SIE Àliga,  van guanyar el premi Norbert Font i Sagué el passat novembre per aquesta descoberta. 

Podeu veure el video del departament de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya.

https://youtu.be/tULYkKMW2bo