Es reprenen les excavacions paleontològiques a la Grotte de la Carrière (complex Lachambre).

23/12/2018

El passat mes de novembre paleontòlegs de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) acompanyats per membres de la Secció Villalta de la Federació Catalana d’Espeleologia (FCE) van dur a terme la tercera excavació sistemàtica a la Grotte de la Carrière, als Pirineus francesos. Els treballs d’aquesta campanya s’han centrat a ampliar un sondatge iniciat durant el 2016 en una de les galeries de la cavitat. Aquestes tasques han permès recuperar prop de 500 restes de grans carnívors com ara óssos de les cavernes, hienes o lleopards d’una antiguitat aproximada de 300.000 anys.

La Grotte de la Carrière (o Cova de la Pedrera, en català) fou descoberta el 1951 però no va ser fins a l’any 2012 que investigadors de l’ICP i de la FCE van revelar el seu extraordinari potencial com a jaciment paleontològic. Aquesta cova, d’uns 300 metres de recorregut, va començar a ser excavada de forma sistemàtica l’any 2015 i des d’aleshores ha proporcionat un registre excepcional de carnívors del Pleistocè mitjà, sobretot óssos de les cavernes i lleons esteparis.

L’excel·lent estat de preservació de les restes recuperades i l’abundància de fòssils en nivells de cronologies diferents que inclouen gran part del Pleistocè mitjà fa d’aquesta cova un jaciment singular de l’Europa mediterrània. Les troballes que s’han fet permetran en un futur pròxim reconstruir de manera fidedigna com eren els ecosistemes pirinencs durant gran part dels últims períodes interglacials.

Els treballs a la Grotte de la Carrière han estat dirigits pel paleontòleg de l’ICP i membre de la FCE Joan Madurell-Malapeira i finançats per la Direction Régionale des Affaires Culturelles del Languedoc-Roussillon i han estat possibles gràcies a la imprescindible col·laboració del Conflent Spéléo Club, a Prada i la Federació Catalana d’Espeleologia.

La Grotte de la Carrière es troba a la muntanya d’Embullà a prop de Vilafranca de Conflent, a la Catalunya Nord, al peu del Canigó. Aquesta muntanya és molt coneguda perquè amaga la cova més gran de la Catalunya Nord, la Cova Lachambre amb 26,8 km de recorregut total. El seu sistema càrstic inclou tota una sèrie de petites coves accessòries topogràficament més altes que igual que la cova principal han sigut objecte de treballs d’exploració intensos per part de la Federació Catalana d’Espeleologia els últims 10 anys.

  • lachambre 1
  • lachambre 1