Comunicat Oficial

19/07/2019
Junta directiva

Comunicat oficial referent a la intervenció a la Travessa Cueto-Coventosa

Davant els comentaris i informacions apareguts als mitjans de comunicació i a xarxes socials, volem manifestar que únicament una de les tres dones implicades en l’incident de la Travessa espeleològica de Cueto-Coventosa està federada a la nostra federació a través d’un club de les terres de l’Ebre.

  • La nostra federada té els coneixements tècnics i estava equipada amb els materials adequats per a realitzar l’activitat.
  • Tots els esportistes federats estan en possessió d’una llicència esportiva (obligatòria per llei) que a més d’altres serveis, té associada una assegurança de responsabilitat civil i una assegurança mèdica que cobreix lesions i rescats .
  • En el moment en què es va conèixer l’incident, diumenge a la tarda-nit, la federació va informar a l’entitat a la que pertany l’esportista, es va posar a disposició d’aquesta i, a través seu, també dels seus familiars. L’esportista i la seva família no han necessitat intermediació de la federació.
  • Des del principi, la federació ha gestionat l’incident com una pèrdua o retard en l’horari.
  • El responsable del grup d’espeleosocors català de la Federació Catalana d’Espeleologia, compost de 25 persones, es va posar a disposició del responsable de l’operatiu. El grup va estar en pre-alerta per anar a Cantàbria en el cas que s’hagués requerit.
  • Recordem que a Catalunya, els rescats en el medi natural, mar, muntanyes, rius, cavitats... els assumeix l’administració a través dels Bombers de la Generalitat i específicament els GRAE. Només en cas de negligència o imprudència temerària l’administració reclama el cost del rescat. S’han donat alguns casos, però cap d’espeleologia.
  • Els incidents i accidents en coves, pous i medis confinats naturals suposen menys del 0,003% de les actuacions anuals dels Bombers de la Generalitat.
  • La Federació condemna tots els comentaris despectius per raó de sexe, edat i origen que s’han manifestat. L’espeleologia és un esport inclusiu.
  • Finalment la Federació Catalana d’Espeleologia i la seva federada J.S.S. volem agrair a tots els professionals i voluntaris que han participat en l’operatiu a Arredondo i mostrar el nostre reconeixement.

Barcelona, 17 de juliol de 2019

Informació addicional