Campanya d’excavació a la Grotte de la Carrière 2023

27/11/2023
Vocalia protecció del medi

Un any més la Federació al costat dels científics

 

Aquest passat mes de setembre paleontòlegs, arqueòlegs i espeleòlegs de diverses universitats catalanes han realitzat una última campanya d’excavació a la Grotte de la Carrière un cavitat localitzada a Vilafranca de Conflent als Pirineus Orientals francesos. Aquesta localitzat paleontològica fou localitzada l’any 2012 per espeleòlegs de la Universitat Autònoma de Barcelona i la Federació Catalana d’Espeleologia.

Des de l’any 2015 vuit excavacions sistemàtiques s’han dut a terme a la Grotte de la Carrière, posant al descobert una immensa riquesa fossilífera que avui en dia compta amb prop de 15.000 fòssils. De totes maneres, la importància d’aquesta localitat ve marcada per la llarga cronologia que presenta en els seus més de deu nivells geològics que registren des de fa 300.000 fins fa 42.000 anys.

La informació extreta de la cova aquests vuit anys de treball ens mostra la realitat dels ecosistemes pirinencs del Pleistocè mitjà fins a finals del Pleistocè superior. Així els nivells de cronologia més antiga registren una gran abundància de lleons i ossos de les cavernes de més de 400kg i sorprenentment abundants restes de tar, l’actual cabra del l’Himàlaia. Per altra banda els nivells més recents també ens mostren abundància de restes d’animals típics d’ecosistemes rocallosos com cabres i cabirols però també abundants óssos de les cavernes, hienes i lleopards que haurien utilitzat la cova per portar les seves preses i consumir-les amb tranquil·litat.

Aquesta per ara serà segurament l’última campanya en aquesta cavitat, de totes maneres, les més de 100 cavitats de les gorges de Vilafranca segur ens portaran sorpreses per completar el nostre coneixement sobre les respostes dels ecosistemes pirinencs davant dels canvis climàtics del Quaternari.