Acció Mediambiental a l'avenc de Roca Llisa

24/01/2023
Vocalia d'Ecologia

Els treballs van permetre retirar gairebé 80 kg de deixalles

 

El passat dia 17 de desembre de 2022, la Federació Catalana d’Espeleologia mitjançant la vocalia d’Ecologia i Protecció del Medi Subterrani, va convocar als espeleòlegs federats a una jornada de neteja d’un avenc de 19 metres de fondària al Baix Penedès.

Membres de l’Espeleodijous, de diferents clubs van donar l’avís a la FCE de que a l’avenc de la Roca Llisa hi havia abocaments a la base del pou formant un amuntegament de substàncies diverses on s’albiraven un munt d’ossos i sacs de plàstic.

Així doncs, el passat 17, 14 espeleòlegs de 7 clubs diferents (GEB, ECMB, EGAN, GIE,  SIE, Proteus i Espeleocorb) i dos membres dels Agents Rurals, ens van aplegar al bar cal Santi de la Joncosa de Montmell. Després de fer un mos i distribuir-nos les tasques de documentació, instal·lacció i neteja i comptatge, ens van dirigir cap a l’avenc de la Roca Llisa, ubicat a prop de la carretera d’entrada al poble.

La cavitat va ser instal·lada i seguidament van baixar els agents rurals per a fer la seva feina d’aixecament d’acta d’abocament il·legal. Després de documentar el fet, els grups d’espeleòlegs, per torns, van començar a omplir les saques i evacuant les deixalles cap a la boca mitjançant tracció amb un sistema de politges. Es van treure un total d’11 sacs fent un total de 78kg d'ossos, cartutxos, cranis, filferros, plástics i diverses restes.

Ens vam trobar amb un petit avenc, però molt bonic, que de temps ençà ha servit d’abocador per la gent de la contrada, destacant restes de gossos (24) i de senglar (2). Ens indueix a pensar que són sacs llençats per caçadors. Per sort tots els abocaments semblen força antics.

La cavitat va quedar neta de tota mena de deixalles i cal destacar la troballa d'una pistola dels anys 30 molt deteriorada

Volem fer un agraïment per la seva col·laboració: A Josep Maria Roldan, batlle de Montmell, a la seva brigada municipal i als Agents Rurals.  Fotografies de Judit Bartolí, Jordi Perera i Enric Porcel